Piskóta hozzávalói:
7 tojás, 7
evőkanál cukor, 5 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaópor, 1csomag sütőpor, 1
csomag vaníliás cukor, csipet só
Elkészítés
1. Egy 26-os átmérőjű kerek tortaformát
kibélelünk sütőpapírral (csak az alját) és a sütőt bemelegítjük 180 fokra.
2. A tojások fehérjét és sárgáját
szétválasztjuk, vigyázva, ne kerüljön a fehérjébe sárgája.
3. A fehérjét egy keverőtálba öntjük,
beletesszük a sót . Habverővel felverjük addig, amíg majdnem kemény lesz, akkor
a kristálycukrot kanalanként belekeverjük. Egy-egy kanállal addig
keverjük, míg nem érezni már a cukrot. Ha már az összes cukrot belekevertük,
még egy percig verjük.
4. Most egyesével belekeverjük a
tojássárgákat. Itt már jó kemény masszánk lesz
5. Következik a liszt hozzáadása.
A lisztet elkeverjük a sütőporral és kakaóporral, majd hozzászitáljuk a
tojásfehérjés masszához és óvatos mozdulatokkal belekeverjük, hogy a hab nem
törjön össze.
6. A masszát beleöntjük a formába és
mehet a sütőbe.
7. 10 percig nem szabad a sütőt
kinyitni, mert összeesik a tészta. 10 perc után visszavesszük a sütőt kb.
150-160 fokra és még további 2-3 percig, de lehet több is, még sütjük. Ha már
jó az illata és a látvány is megfelelő, tűpróbával ellenőrizzük.
A túrókrémhez
- 50 dkg túró
- 5 dl növényi tejszín
- 10 dkg porcukor
- 1 citromból nyert citromlé
- 1 citromból nyert citromhéj
- 1 csomag vaníliás cukor
- kb. 2 marék eper
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk
a porcukrot, az alaposan megmosott, lereszelt citromhéjat és a kifacsart
citromlét. Az epret alaposan megmossuk, majd egy villával összetörjük, és ezt
is hozzáadjuk a túróhoz. A cukrászhabból vagy növényi tejszínből kemény habot
verünk, és beleforgatjuk a túrós keveréket.
Piskótát 3-ba vágjuk, mindegyik
réteget megkenjük a túrókrémmel. Tetejét eperrel díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése