2023. január 12., csütörtök

Narancs- és csokikrémes torta marcipánnal a tetején

 



HOZZÁVALÓK

Piskóta:

5 ek. liszt

2 ek. kakaópor

7 ek. cukor vagy barnacukor

7 db tojás

1 db sütőpor

1 db vaníliás cukor

csipet só

 

ELKÉSZÍTÉS

·         A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjéhez adunk egy csipet sót és elkezdjük habbá verni, közben apránként adagolva hozzátesszük a cukrot és a vaníliás cukrot.

·         A habverőt alacsonyabb fokozatra vesszük és egyesével hozzákeverjük a tojások sárgáját.

·         A lisztet, a kakaóport és a sütőport beleszitáljuk a tojásos masszába. Fakanállal óvatosan, nagy mozdulatokkal elkeverjük.

·         Sütőpapírral bélelt, 28 cm átmérőjű tortaformába öntjük. Szépen elsimítjuk, majd 200 fokon kb. 20-25 percig sütjük. Tűpróbát érdemes végezni.

HOZZÁVALÓK

Narancskrém:

4 db tojás

200 g kristálycukor

2 púpozott evőkanál keményítő

2 db narancs héja

220 ml narancs leve

1 ek. citromlé

100 g vaj

ELKÉSZÍTÉS

·         A tojásokat beleütjük egy hőálló tálba, hozzáadjuk a cukrot és a keményítőt.

·         Csomómentesre keverjük, majd hozzáreszeljük a narancsok héját.

·         Végül belekeverjük a narancslét és a citromlét.

·         Egy lábasban vizet melegítünk, és ráhelyezzük a tálat. Fontos, hogy a tál ne érjen a vízbe.

·         Kb. 10-15 perc alatt folyamatosan keverve sűrű krémet főzünk.

HOZZÁVALÓK

Csokikrém

3 dl tej
5 ek. porcukor

1 ek. kristálycukor
3 ek. kakaópor
2 tojás sárgája
3 ek. liszt
20 dkg vaj

 

ELKÉSZÍTÉS

·         A puha vajat és a porcukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaót, és  tovább keverjük. Ezt félretesszük.

·         Egy másik hőálló tálban a 2 tojássárgáját a kristálycukorral, a liszttel és a tejjel csomómentesre keverjük és gőz fölött sűrű krémmé főzzük, majd kihűtjük.

·         Mikor kihűlt hozzáadjuk a kakaós vajhoz és habverővel csomómentesre keverjük.


ÖSSZEÁLLÍTÁS – szükség van még 2 csomag (kb. 400 g) marcipánra, pirított mandula szeletekre, kandírozott narancshéjra és egy kis étcsokira

·         A piskótát három részre vágjuk.

·         A legalsó piskótaszeletet megkenjük a csokikrém 3/4 részével. Ráhelyezzük a középső piskótaszeletet és megkenjük a narancskrémmel. Végül rátesszük a piskóta legfelső szeletét, de ezt a szeletet megfordítjuk.

·         A legfelső piskótát és a torta oldalát megkenjük a maradék csokikrémmel.

·         A torta oldalát burkoljuk a pirított mandulával, a torta tetejét pedig marcipánnal fedjük. Tipp: Marcipánt érdemes sütőpapíron kinyújtani, és a piskóta sütésénél használt tortaforma alját ráhelyezni, és körbevágni. Így biztosan akkorra lesz a marcipán átmérője, mint amilyen átmérőjű a tortánk. 😊

·         Végül a marcipánnal burkolt tortánkat díszítjük kandírozott narancshéjjal és olvasztott étcsokival.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése