HOZZÁVALÓK
Piskóta:
5 ek. liszt
2 ek. kakaópor
7 ek. cukor vagy barnacukor
7 db tojás
1 db sütőpor
1 db vaníliás cukor
csipet só
ELKÉSZÍTÉS
·
A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjéhez
adunk egy csipet sót és elkezdjük habbá verni, közben apránként adagolva
hozzátesszük a cukrot és a vaníliás cukrot.
·
A habverőt alacsonyabb fokozatra vesszük és
egyesével hozzákeverjük a tojások sárgáját.
·
A lisztet, a kakaóport és a sütőport
beleszitáljuk a tojásos masszába. Fakanállal óvatosan, nagy mozdulatokkal
elkeverjük.
·
Sütőpapírral bélelt, 28 cm átmérőjű tortaformába
öntjük. Szépen elsimítjuk, majd 200 fokon kb. 20-25 percig sütjük. Tűpróbát
érdemes végezni.
HOZZÁVALÓK
Narancskrém:
4 db tojás
200 g kristálycukor
2 púpozott evőkanál keményítő
2 db narancs héja
220 ml narancs leve
1 ek. citromlé
100 g vaj
ELKÉSZÍTÉS
·
A tojásokat beleütjük egy hőálló tálba, hozzáadjuk a
cukrot és a keményítőt.
·
Csomómentesre keverjük, majd hozzáreszeljük a
narancsok héját.
·
Végül belekeverjük a narancslét és a citromlét.
·
Egy lábasban vizet melegítünk, és ráhelyezzük a tálat.
Fontos, hogy a tál ne érjen a vízbe.
· Kb. 10-15 perc alatt folyamatosan keverve sűrű krémet főzünk.
HOZZÁVALÓK
Csokikrém
3 dl tej
5 ek. porcukor
1 ek. kristálycukor
3 ek. kakaópor
2 tojás sárgája
3 ek. liszt
20 dkg vaj
ELKÉSZÍTÉS
·
A puha vajat és a porcukrot
habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaót, és
tovább keverjük. Ezt félretesszük.
·
Egy másik hőálló tálban a 2
tojássárgáját a kristálycukorral, a liszttel és a tejjel csomómentesre keverjük
és gőz fölött sűrű krémmé főzzük, majd kihűtjük.
· Mikor kihűlt hozzáadjuk a kakaós vajhoz és habverővel csomómentesre keverjük.
ÖSSZEÁLLÍTÁS – szükség van még 2 csomag (kb. 400 g)
marcipánra, pirított mandula szeletekre, kandírozott narancshéjra és egy kis
étcsokira
·
A piskótát három részre vágjuk.
·
A legalsó piskótaszeletet megkenjük a csokikrém
3/4 részével. Ráhelyezzük a középső piskótaszeletet és megkenjük a
narancskrémmel. Végül rátesszük a piskóta legfelső szeletét, de ezt a szeletet
megfordítjuk.
·
A legfelső piskótát és a torta oldalát megkenjük
a maradék csokikrémmel.
·
A torta oldalát burkoljuk a pirított mandulával,
a torta tetejét pedig marcipánnal fedjük. Tipp: Marcipánt érdemes
sütőpapíron kinyújtani, és a piskóta sütésénél használt tortaforma alját
ráhelyezni, és körbevágni. Így biztosan akkorra lesz a marcipán átmérője, mint
amilyen átmérőjű a tortánk. 😊
·
Végül a marcipánnal burkolt tortánkat díszítjük
kandírozott narancshéjjal és olvasztott étcsokival.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése