2014. október 8., szerda

Kávés grillázstorta



Piskóta hozzávalói:


6 tojás
20 dkg kristálycukor
20 dkg liszt
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor



A tésztához a tojásokat válaszd szét. A sárgáját a 10 dkg cukorral és a vaníliás cukorral keverd krémesre. A fehérjéből kemény habot készíts, folyamatosan hozzáadva a maradék cukrot. Keverd egybe őket. A lisztben keverd el a sütőport. Tedd bele a masszába a sütőporos lisztet.  A sütőben 180 fokon kb 20-30 percig sütöm, de tűpróbaszerűen érdemes sütni.

Grillázsos tészta hozzávalói:

 
3 tojás
8 dkg cukor
3 dkg darált dió
késhegynyi őrölt fahéj
10 ml víz
5 dkg liszt
5 dkg grillázs
1 ek olaj 


Grillázs elkészítését itt találjátok meg: http://rekabalko.blogspot.hu/2014/09/grillazs.html

A grillázslaphoz a tojásfehérjéket felverjük egy csipet sóval kemény habbá. A sárgájákat  cukorral, a dióval, a fahéjjal és a vízzel kikeverjük. Hozzáadjuk a grillázst,a  lisztet, majd beleforgatjuk fakanállal óvatosan a fehérjehabot, végül az olajat. Ezt a  masszát is bélelt aljú kapcsos tortaformában süssük 170 fokon, kb 30-35 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, átsült e a tészta.

A krém hozzávalói:

3 dl tej 6 evőkanál porcukor 3 evőkanál kakaópor 2 tojás sárgája 3 evőkanál liszt 30 dkg vaj
Lefőzött kávé ízlés szerint adagolva


A puha vajat és a cukrot habosra keverem, hozzáadom a kakaót, tovább keverem. Ezt félreteszem. Egy másik tálban a 2 tojássárgáját egy nagyon pici cukorral, a liszttel és a tejjel csomómentesre keverem. Ezt gőz fölött sűrű krémmé főzöm, majd kihűtöm. Mikor kihűlt hozzáadom a kakaós vajhoz. Ehhez a krémhez ízlés szerint adagoljuk a kávét. Én 3 dl kávét adtam hozzá, de ez függ a minőségétől. A sima piskótát kettévágom, és így a három piskótát  megtöltöm a krémmel és megszórom grillázzsal. Úgy osszuk szét a krémet, hogy a tetejét és az oldalát is be tudjuk fedni. Végül megszórom grillázzsal, oldalát mandulával.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése