Piskóta hozzávalói:
6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt, fél csomag
sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, csipet só
Elkészítés
1. Egy 26-os átmérőjű kerek tortaformát
kibélelünk sütőpapírral (csak az alját) és a sütőt bemelegítjük 180 fokra.
2. A tojások fehérjét és sárgáját
szétválasztjuk, vigyázva, ne kerüljön a fehérjébe sárgája.
3. A fehérjét egy keverőtálba öntjük,
beletesszük a sót . Habverővel felverjük addig, amíg majdnem kemény lesz, akkor
a kristálycukrot kanalanként belekeverjük. Egy-egy kanállal addig
keverjük, míg nem érezni már a cukrot. Ha már az összes cukrot belekevertük,
még egy percig verjük.
4. Most egyesével belekeverjük a
tojássárgákat. Itt már jó kemény masszánk lesz
5. Következik a liszt hozzáadása.
A lisztet elkeverjülk a sütőporral és 1 -2 kanállal gyors-durva
mozdulatokkal fakanállal belekeverjük a masszába, majd a többit
óvatosan-lassan. Nem kell, hogy teljesen sima legyen.
6. A masszát beleöntjük a formába és
mehet a sütőbe.
7. 10 percig nem szabad a sütőt
kinyitni, mert összeesik a tészta. 10 perc után visszavesszük a sütőt kb.
150-160 fokra és még további 2-3 percig, de lehet több is, még sütjük. Ha már
jó az illata és a látvány is megfelelő, tűpróbával ellenőrizzük.
A túrókrémhez
- 50 dkg túró
- 5 dl növényi tejszín
- 10 dkg porcukor
- 1 citromból nyert citromlé
- 1 citromból nyert citromhéj
- 1 csomag vaníliás cukor
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a porcukrot, az
alaposan megmosott, lereszelt citromhéjat és a kifacsart citromlét. A
cukrászhabból vagy növényi tejszínből kemény habot verünk, és beleforgatjuk a
túrós keveréket.
Piskótát 3-ba vágjuk, mindegyik réteget megkenjük a
túrókrémmel és befedjük gyümölcsökkel (én kivit, epret, barackot használtam).
Tetejét is gyümölccsel díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése