2023. szeptember 7., csütörtök

Tejes Kifli

 



Hozzávalók (8 db kifli)

35 dkg finomliszt (esetleg +1 ek)

1 tk só

2,5 dkg friss élesztő

2,5 dl tej (+1-2 ek lekenni)

1 kk cukor

2,5 dkg olvasztott vaj

Elkészítése

Az élesztőt a langyos tejbe belemorzsoljuk és megszórjuk cukorral. Félretesszük, hagyjuk felfutni.A lisztet elkeverjük a sóval. Hozzáadjuk az olvasztott, de nem forró vajat, majd a felfutott élesztőt. Összegyúrjuk, tésztává dagasztjuk, majd 2 részre osztjuk a tésztát, és mindegyikből gombócot formálunk.

Az egyik cipót lisztezett munkalapon tányér nagyságú kör alakúra kinyújtjuk, és 4 részre vágjuk. A cikkeket tovább nyújtjuk kb. 2 mm vastagságúra (a háromszög alak maradjon!), és a szélesebb oldalán kezdve feltekerjük, majd behajlítjuk kifli formára.

Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a kifliket.

A maradék tésztával is ugyanígy járunk el. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, és az aljába egy tűzálló tálba, vagy tepsibe vizet teszünk. Amíg a sütő melegszik, a kifliket takarjuk le, és pihentessük. A sütőbe helyezés előtt kenjük le a tetejüket egy ecset segítségével tejjel, majd toljuk be a tepsit a forró sütőbe. Kb. 25 perc alatt süssük szép világosra. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése