35 dkg finomliszt
(esetleg +1 ek)
1 tk só
2,5 dkg friss élesztő
2,5 dl tej (+1-2 ek
lekenni)
1 kk cukor
2,5 dkg olvasztott vaj
Elkészítése
Az élesztőt a langyos tejbe belemorzsoljuk és
megszórjuk cukorral. Félretesszük, hagyjuk felfutni.A lisztet elkeverjük a
sóval. Hozzáadjuk az olvasztott, de nem forró vajat, majd a felfutott élesztőt.
Összegyúrjuk, tésztává dagasztjuk, majd 2 részre osztjuk a tésztát, és
mindegyikből gombócot formálunk.
Az egyik cipót lisztezett munkalapon tányér
nagyságú kör alakúra kinyújtjuk, és 4 részre vágjuk. A cikkeket tovább nyújtjuk
kb. 2 mm vastagságúra (a háromszög alak maradjon!), és a szélesebb oldalán
kezdve feltekerjük, majd behajlítjuk kifli formára.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a
kifliket.
A maradék tésztával is ugyanígy járunk el. A
sütőt 200 fokra előmelegítjük, és az aljába egy tűzálló tálba, vagy tepsibe
vizet teszünk. Amíg a sütő melegszik, a kifliket takarjuk le, és pihentessük. A
sütőbe helyezés előtt kenjük le a tetejüket egy ecset segítségével tejjel, majd
toljuk be a tepsit a forró sütőbe. Kb. 25 perc alatt süssük szép világosra.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése