2023. október 21., szombat

Marcipánnal burkolt gesztenyetorta





Piskóta:

8 ek. liszt

8 ek. cukor vagy barnacukor

8 db tojás

1 db sütőpor

1 db vaníliás cukor

csipet só

 

ELKÉSZÍTÉS

·         A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjéhez adunk egy csipet sót és elkezdjük habbá verni, közben apránként adagolva hozzátesszük a cukrot és a vaníliás cukrot.

·         A habverőt alacsonyabb fokozatra vesszük és egyesével hozzákeverjük a tojások sárgáját.

·         A lisztet, a kakaóport és a sütőport beleszitáljuk a tojásos masszába. Fakanállal óvatosan, nagy mozdulatokkal elkeverjük.

·         Sütőpapírral bélelt, 26 cm átmérőjű tortaformába öntjük. Szépen elsimítjuk, majd 200 fokon kb. 20-25 percig sütjük. Tűpróbát érdemes végezni.

Gesztenyekrém:

HOZZÁVALÓK

0,5 l tej

2 csomag vaníliás pudingpor

20 dkg vaj vagy margarin

15 – 25 dkg porcukor ízlés szerint – először próbáljuk ki a kevesebbel és utána adagoljuk ízlés szerint.

1 cs. vaníliás cukor

500 g (2 csomag) gesztenye massza

 

ELKÉSZÍTÉS

 

·         Két csomag vaníliás pudingporból és fél liter tejből egy sűrű pudingot főzünk. Cukrot ne adjunk hozzá. Hűlni hagyjuk

·         A vajat és a cukrot egy tálban a robotgéppel habosra keverjük. Majd hozzátesszük a 1,5 csomag lereszelt gesztenye masszát és a vaníliás cukrot.

·         Ezt a vajas gesztenyekrémet a kihűlt pudinghoz adjuk és az egészet összekeverjük.

Összeállítás:

A piskótát 3 részre vágjuk. A krémet 3 részre osztjuk. Piskóta, krém, piskóta, krém, piskóta, krém (oldalára is hagyjunk). Marcipánt kb. akkorára kinyújtjuk, amekkora a tortaformánk alja. Tortaforma alját ráhelyezzük a marcipánra és körbe vágjuk. A méretre vágott marcipánt ráhelyezzük a tortára. Oldalát csokiforgáccsal burkoljuk. Tetejét ízlés szerint díszítjük (én tejszínhabrózsákkal és lereszelt gesztenyével díszítettem).



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése