2020. április 15., szerda

Rákóczi túrós




Hozzávalók:

A tésztához:
  • 240 g liszt
  • 120 g vaj/margarin
  • 60 g cukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 dl tejföl
  • sütőpor (20 g)
  • 1 citrom reszelt héja
A töltelékhez:
  • 500 g tehéntúró
  • 100 g cukor
  • 3 tojás
  • 50 g mazsola

A díszítéshez
  • 4 tojásfehérje
  • 100 g porcukor
  •  baracklekvár
Elkészítés

A hozzávalókból omlós tésztát készítünk, fél óráig pihentetjük, lisztezett deszkán 1 cm vastagságú lapra kinyújtjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben, mérsékelt tűznél világos rózsaszínűre félig megsütjük. Közben a túrót áttörjük a cukorral és a tojássárgákkal habosra kikeverjük, hozzáadjuk a mazsolát (én nem tettem bele), végül óvatosan kemény habbá vert tojásfehérjéket. Ezt rásimítjuk a félig megsült tésztára és készre sütjük. A díszítésre szánt tojásfehérjéket  kemény habbá verjük a cukorral, nyomózsákba tesszük és megrácsozzuk vele a túró tetejét. Még annyi időre visszatesszük a sütőbe, hogy a tojáshab egy kis színt kapjon. A sütőből kivéve a habrácsok közeit megkenjük lekvárral. A tepsiben hagyjuk kihűlni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése