2021. január 28., csütörtök

Somlói galuska




Sima piskóta:
3 tojás
3 evőkanál cukor
csipet só
3 evőkanál liszt
1 evőkanál vaníliás cukor
fél csomag sütőpor

A lisztet, a sütőport elkeverjük a vaníliás cukorral. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük a csipet sóval és a cukorral. Hozzákeverjük a sárgáját, majd beleszitáljuk a lisztes keveréket, óvatosan átkeverjük. Sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsiben megsütjük.

Kakaós piskóta:
3 tojás
3 evőkanál cukor
csipet só
1,5 evőkanál liszt
1,5 evőkanál kakaópor
1 evőkanál vaníliás cukor
fél csomag sütőpor

A fentihez hasonlóan piskótát sütünk.

Diós piskóta:
3 tojás
3 evőkanál cukor
csipet só
1 evőkanál liszt
2 evőkanál darált dió
1 evőkanál vaníliás cukor
fél csomag sütőpor

A fentihez hasonlóan piskótát sütünk.

Vaníliás krém:
1,5 csomag vaníliás puding
1 liter tej
4 tojás sárgája
1 csomag vaníliás cukor
12 dkg cukor

A tejet felforraljuk. A tojássárgákat, a vaníliás cukrot, a cukrot és a pudingport csomómentesre keverjük.  A meleg tejből hozzákeverünk a hőkiegyenlítés miatt, majd hozzáöntjük a maradék tejhez és tovább főzzük, amíg szép krémes lesz. Folyamatosan keverjük, hogy ne égjen le. A krémet tányérral letakarva kihűtjük, közben néha megkeverjük.  


Narancs szirup
fél liter víz
4 evőkanál cukor
1 citrom héja
1 narancs héja
1 csomag vaníliás cukor
ízlés szerint rum

A hozzávalókat egybekeverjük és felforraljuk.

A somlói összeállítása:
A három piskótát összetépkedjük, majd rétegezzük a krémmel. Minden piskóta réteget meglocsoljuk a narancs sziruppal, megszórjuk apróra vágott dióval és mazsolával, majd öntünk rá a krémből. A rétegezést addig csináljuk, míg elfogynak a hozzávalók.

Tejszínhabbal és Nesquik csokiöntettel tálaljuk. Megszórhatjuk dióval, vagy mandulával. 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése